Onze klanten moeten ervan op aan kunnen dat de kwaliteit van het voedsel dat zij krijgen gewaarborgd is. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft voor de voedselbanken in Nederland richtlijnen, het Informatieblad 76 opgesteld waaraan wij moeten voldoen. Wij houden ons strikt aan deze richtlijnen en worden ook daarop gecontroleerd.
Handboek Voedselveiligheid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken
We werken ook met dit handboek dat is gebaseerd op de CBL Hygiëne Code.
In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat met het voedsel veilig wordt gewerkt. Ook hierop worden we gecontroleerd.
Houdbaarheidsdatum Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT)
De THT- datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product.
Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruitgaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.
Producten met een THT datum mogen dus de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.
Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Op versproducten zoals zuivel, vlees, kip, gebak en verpakte groente en fruit. Producten met een TGT datum mogen dus ook ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Met uitzondering van vlees dat, mits onder juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na de datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met een nieuwe TGT datum.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:
- Verse groente, aardappelen en vers fruit; niet geschild of gesneden
- Vers brood en banket
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker en suikerwerk, zoals snoep